Nieuw in Balans
Je leven weer in evenwicht

 BenFit een nieuwe leefstyle

Het programma laat je niet alleen een tijdje anders eten, bewegen en ontspannen. Als er namelijk niets verandert in je denkwijze en de manier waarop je jouw leven leidt, is de kans groot dat je naderhand weer gewoon op de oude manier doorgaat. 

Voordat je het in de gaten hebt, ben je dan weer terug bij af. Het Eet-Beweeg-Relax programma leidt je naar een leefstijlverandering, een lange termijn oplossing. Wij laten je begrijpen hoe jouw lichaam werkt en stellen je in staat om op gewicht te komen, te blijven en in balans te zijn. Het BenFit werkboek zal je daarbij helpen. Dit boek verandert je kijk op jouw manier van
leven voorgoed.

Beweging

Voldoende bewegen is misschien wel net zo belangrijk als een gezond voedingspatroon. Let op dat er een verschil zit tussen sporten en bewegen. ‘’Bewegen is goed, meer bewegen isbeter’’ 

 

Mijn focus bij de deelnemer die geen fan is van sporten, is het toevoegen van meer beweegmomenten op een dag. Naast het verbeteren van hart -en bloedvaten, is beweging goed voor botten en spieren, verbetert het de mentale gezondheid én flexibiliteit &
coördinatie. Ook verlaag je het risico op bepaalde ziektes en gezondheidsproblemen.

De beweegrichtlijn voor volwassenen is:

• Minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over
meerdere dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra
gezondheidsvoordeel.
• Minstens 2x per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen
gecombineerd met balansoefeningen.
• Voorkom veel stilzitten.
Het succes van een routine is vaak het resultaat van een doordachte planning en consistentie.
Zonder planning is zelfs de beste intentie slechts een droom.

Slaap en rust
Heb je een goed slaapritme? Rust is belangrijk voor vele processen in het lichaam en met een goede nachtrust kom je al enorm ver. Maar hoe kan ik jou helpen met het verbeteren van hun nachtrust? Daar hebben we wat tips voor:


  •  Slapen volgens jouw biologische klok.

Dit wordt ook wel het circadiaans ritme genoemd. Deze cyclus van ongeveer 24 uur zorgt er simpelweg voor dat jij overdag energie hebt en ’s avonds in slaap kunt vallen. Onvoldoende of geen blootstelling aan natuurlijk daglicht zorgt ervoor dat dit ritme wordt verstoord. Start de dag daarom met enkele minuten naar buiten te gaan en herhaal dit een paar keer per dag. Dus opstaan van dat bureau en weg van de tl-verlichting: ga vaker naar buiten! Verminder daarnaast ’s avonds de lichtintensiteit, blijf weg van de telefoon, tablet, pc en laptop, dit helpt om de afgifte van het slaaphormoon, melatonine, te stimuleren.

  • Snoozen

‘’When you snooze, you lose’’. Het is voor sommigen zo heerlijk en het lijkt misschien onschuldig maar dat is het zeker niet. Bij elke snooze start je een nieuwe slaapcyclus en dat terwijl jouw lichaam het liefst een onafgebroken cyclus heeft. De gevolgen? Verminderde alertheid en concentratie, slechtere slaapkwaliteit, verhoogd cortisol-ofwel méér stresshormoon- en ga zo maar door. Als je snoozed en weinig energie hebt? Zet die wekker zo ver mogelijk van het bed om er gelijk uit te gaan. Wie weet wordt je ooit
nog een ochtendmens. 

  • Cafeïne

Kan de slaapkwaliteit beïnvloeden aangezien de tijd om in slaap te vallen wordt verlengd en de totale kwaliteit vermindert. Hoeveel invloed het heeft is per persoon verschillend. Denk je dat dit een factor is die invloed heeft op jouw energieniveau?  Dan adviseer ik om max 2 a 3 kopjes op een dag te drinken, niet op een nuchtere maag en uiterlijk om 13:00 uur het laatste bakkie te nuttigen.

  • Elektronische afleiders

Naast het checken van Instagram voor het slapen gaan of nog even die vriendin laten weten wanneer je op vakantie gaat heeft de telefoon in bed nog meer invloed op de slaapkwaliteit. Ook de straling en het blauwe licht die jouw telefoon en smartwatch
afgeven, kunnen van invloed zijn op iemands slaapkwaliteit. Dus de telefoon uit de slaapkamer!

Stressmanagement

Het lichaam is gemaakt om effectief te reageren op korte momenten van stress. Daardoor kunnen we bijvoorbeeld snel het rempedaal indrukken, iets afweren, wegduiken of opvangen, alsof het een reflex is. Maar langdurige stress zorgt ervoor dat het lichaam in een staat van overleving komt. Zodra het lichaam langdurig veel stresshormonen, cortisol, aanmaakt, worden lichamelijke functies als de spijsvertering verstoord. Andere processen zijn dan simpelweg ‘belangrijker’ voor het lichaam. Dit heeft een grote impact op de hormonale huishouding en daarmee ook op het afvallen. 

Minder prikkels en meer ontspanning

  • Besteed minder tijd op je telefoon. Stel timers in op apps als Instagram en Facebook.
  • Breng meer tijd door in de natuur.
  • Adem in door de neus tot in de buik, i.p.v. door de mond.
  • Plan tijd in om te ‘niksen’. En niksen is NIET scrollen op de telefoon of luisteren naar een podcast. Écht af en toe helemaal niets doen om het zenuwstelsel rust te geven.
  • Doe met regelmaat iets aan lichamelijke inspanning. Maar blijf even weg van de hoge intensiteit sporten zoals hardlopen of HIIT; focus op wandelen of yoga.
  • Probeer voldoende te slapen. Dit komt neer op 7 tot 9 uur per nacht.
  • Stel voor jezelf gezonde grenzen. Zeg vaker nee tegen dingen die meer stress veroorzaken en vaker ja tegen zelfzorg.
  • Zoek naar iets wat rust brengt: een boek lezen, wandelen op het strand met de hond, een kopje koffiedrinken met iemand? Plan dit wekelijks zodat het een routine wordt en voor meer ontspanning zorgt.